Zastosowanie
Wygląd
Zapach
Smak
Wartość energetyczna
Tłuszcze
W tym nasycone
Węglowodany
W tym cukry
Białko
Posiada unikalny świeży, delikatny, owocowy smak, który dzięki niskiej kwasowości nie jest agresywny w odróżnieniu od innych octów z kategorii. Dodatkowo jego walory dopełnia cudowny, różowy kolor oraz przyjemny intensywny, octowy zapach.
Ponad to wspomaga trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych, jednocześnie zwiększając wchłanianie cennych minerałów zawartych w pożywieniu takich jak wapń i magnez. Zawiera antyoksydant resweratrol, który spowalnia proces starzenia się przez hamowanie powstawania zmarszczek , przebarwień oraz plam starczych. Posiada właściwości bakteriobójcze, które zawdzięcza zawartości kwasu octowego. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi w organizmie. Występują w nim także flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.